MadNoMad.be

Resolutie

uw ogen bedrogen


rainbow colors

 

Voor het uitdrukken van resoluties kennen we veel (grafische) termen. Die gaat u in dit artikel niet lezen. Wel een hopelijk begrijpelijk uitleg die veel klachten verklaren die mensen hebben als men foto's terug krijgt van de afdrukservice. Want de foto is te licht, te vaal, te donker, de kleuren zijn niet goed of er ontbreekt kleur. Veel van dit soort klachten zijn terug te voeren op resolutie en aanverwante zaken.

De afdrukservices die wij vermelden zullen u niet vermoeien met technische zaken. Daar kunt u in principe een foto uploaden en zij maken er iets moois van. Zij hebben de software om de foto's een beetje bij te werken maar software doet veel op de automatische piloot. En soms gaat dat niet helemaal goed. In dit artikel de achtergronden erbij.

Kleur is wat onze ogen waarnemen maar ook wat het beeldscherm ons laat zien. Zo bestelt u een roze T-shirt voor uw lief voor haar verjaardag. De verrassing kan niet groter zijn als het na het uitpakken een fel rood T-shirt blijkt te zijn. Het overkomt velen maar wat ging er fout? Simpel, uw beeldscherm heeft u keurig een roze T-shirt voor getoverd dat feitelijk rood is. Omdat uw beeldscherm wellicht een beetje oud is en gekalibreerd dient te worden. Of vervangen. Naarmate ze ouder worden verliezen ze wat kleur. Soms is dat bij te stellen, soms niet.

In hetzelfde bed ziek zijn instellingen als contrast en helderheid. Daar is wel mee te fiddelen maar wie zegt dat de afdrukservice met dezelfde instelling werkt? Dus komt de foto die op uw scherm helder en fris oogt, donker en vaal uit de printer. En heb je een voorbeeld nodig. Dat kan een ander goed afgesteld beeldscherm zijn of een afgedrukte foto. Maar die moeten dan wel op de juiste waarden zitten. En in de meeste winkels koopt u enkel beeldschermen van gemiddelde kwaliteit. Nog steeds goed maar zelden top tenzij nu dieper in uw geldbuidel wilt tasten. En zelfs dan kunt u nog worden bedrogen door uw software. Als u een door de drukker veelal gewenste PDF aanmaakt, dan zult u merken dat de drukker een heel andere PDF heeft. Dat komt omdat een pdf verschillende instellingen heeft voor drukwerkwaarde, archiefwaarde of vertoning op beeldscherm. En dat is maar èèn voorbeeld.

En dan het beeldscherm als geheel. Waar tot voor een paar jaar de beeldschermen niet groot genoeg konden zijn, turen we nu graag op minischermpjes van de smartphone. Die hebben dan soms nog wel de benodigde resoluties maar het hangt van uw ogen af hoe goed u de details kunt onderscheiden. Want een onscherpe foto kan op dat kleine mini scherm van een smartphone nog aardig tonen, op een groot scherm (of groot formaat afdruk) blijkt het wazig. En het hangt van de fabrikant af hoeveel resolutie hij op dat minischerm kan krijgen. Kortom; met de GSM apparaten zijn we technisch terug naar de middeleeuwen gegaan.

En alhoewel de techniek steeds verbetert, blijven het mini apparaten waar je niet hetzelfde in kunt proppen als een volwaardige PC. Iets groter maar nog steeds beperkt is de Laptop, een PC als schoothondje uitgerust. Zet het scherm in de verkeerde stand en de kwaliteit holt achteruit. En ook hier geldt hetzelfde, je kunt er niet zoveel hardware in stoppen als in een PC. Het beeldscherm leunt zwaar op de voeding en is zowel een goed scherm als een zware grafische kaart nodig en fabrikanten bezuinigen nog op het aantal schroefjes om maar de prijs te drukken....

zeilschip

Naast dat alles is er nog de menselijke interpretatie. Nevenstaande foto uit een 'test' waarbij een panel fotografen de foto afdruk kwaliteit beoordeeld van de verschillende afdruk services. Ik zal u het geneuzel van deze vakidioten besparen maar wat men daar de beste foto vond, vond ik de slechtste. Mijn vrouw echter was het met het panel eens. Maar zij kijkt met de blik van de fotograaf en ik met die van de fotobewerker en een scheel oog van de drukker. Want ik ken hun mogelijkheden en onmogelijkheden ook. Naar uw mening, die van de consument dus, werd overigens niet gevraagd. Beetje onzin test dus maar het toont wel aan dat een ieder nu eenmaal andere eisen stelt aan een foto.

Kortom; de apparaten die u gebruikt zijn geschikt voor huis-tuin-en-keuken gebruik en slijten snel. Smartphones gaan soms maar 2 jaar mee. De kans is groot dat die iets anders laten zien dan de werkelijkheid. Dus als u een T-shirt besteld, ga eerder op de beschrijving af dan op de foto. Als u foto's bestelt via onze websites en u laat die afdrukken, ga dan af op het tafereel en niet op de getoonde kwaliteit. Want die is wel goed, kan ik u verzekeren. In uw beeldscherm heb ik minder vertrouwen. En dat is ook een beetje wat ik van u vraag en wat de afdrukservices van u vragen; vertrouwen. Want u vakantiekiekjes tonen wellicht aardig op uw beeldscherm maar eenmaal in een geprint fotoalbum kunnen sommige foto's anders tonen. En dat ligt niet altijd aan de afdrukservice maar eerder aan uw beeldscherm dat misschien meer/minder contrast geeft dan nodig.

Sommige afdrukservices gebruiken vierkleurendruk voor alles wat ze doen, anderen hebben andere druktechnieken. Enkele websites vragen u om zelf uw drukwerk voor te bereiden hetgeen eigenlijk alleen goed gaat als u Adobe software gebruikt. Dat is niet enkel peperduur maar vergt ook nog eens uitgebreide kennis. Drukwerkvoorbereiding is een vak apart en er zijn drukkers die dat graag afschuiven naar hun klant. En als het resultaat dan niet naar wens is, wordt er verwezen naar juist die drukwerkvoorbereiding. Troost u, zelfs professionals worden er soms gillend gek van. Het beste is dat soort websites te mijden en te kiezen voor die website waar u domweg een foto kunt uploaden en de afdrukservice zorgt voor een goede afdruk. En dat heet vertrouwen. Iets dat men met reviews en productbeoordelingen probeert op te wekken. Een goede afdrukservice zal zijn uiterste best doen want een goede naam kost jaren, afbreken daarvan slechts een paar seconden. Zeker op internet.

×

Original Design w3.css * | Fotografie webwolf | © 2010-2018